Op melding
Snel naar Kan RATO vzw ook bij mij op melding komen? / Ratten of muizen in huis? / Steenmarter bij je huis? / Overlast van zwerfkatten? / Overlast van duiven? / Een nest Aziatische hoornaar gespot? / Privacybeleid bij meldingen
In gemeentes waar RATO vzw een samenwerkingsovereenkomst heeft, gaan wij ook op melding bij particulieren op privaat terrein.
Voor de burger is een bezoek van RATO vzw gratis. Van welke soorten kunnen burgers melding maken op privaat domein?
- Bruine of zwarte ratten
- Muizen
- Steenmarters
- Zwerfkatten
- Duiven (enkel advies op privaat terrein, afvangsten gebeuren enkel op openbaar domein)
- Aziatische hoornaar
Kan RATO vzw ook bij mij op melding komen?
Ja, RATO vzw kan bij jou op melding komen op voorwaarde dat RATO vzw een samenwerkingsovereenkomst heeft met jou stad- of gemeentebestuur. Heeft jouw gemeente geen samenwerking met RATO vzw? Dan kunnen wij niet langskomen. Ga dus na of jij via jouw gemeente beroep op ons kan doen. RATO vzw werkt namelijk niet in opdracht van particulieren of bedrijven, enkel in opdracht van lokale besturen.
Ratten of muizen in huis?
RATO vzw komt gratis langs voor advies. Maar zelf kan je ook wel wat dingen doen.
Lees er meer over op onze pagina rond rattenbestrijding.
Steenmarter bij je thuis?
Steenmarter in huis? Dat kan vervelend zijn. RATO vzw kan bij jou langskomen om advies te verlenen. Onze medewerkers gaan na of het effectief om steenmarter gaat en wat je kan doen om te vermijden dat de steenmarter jouw huis binnenkomt.
Wist je dat steenmarters beschermde diersoorten zijn? We kunnen ze dus niet afvangen. Maar op de website steenmarter.be kan je heel wat tips vinden om hen op een diervriendelijke manier buiten te houden.

Overlast van zwerfkatten?
Jouw gemeente- of stadsbestuur is bij wet verplicht om een zwerfkattenwerking te voorzien. Werkt jouw gemeente samen met RATO vzw? Dan kan je bij je stadsbestuur een melding maken.
RATO vzw past steeds een TNR-beleid toe (tenzij de gemeente zwerfkolonies voorziet). Dat betekent dat de zwerfkatten worden afgevangen door medewerkers van RATO vzw. De gevangen zwerfkatten worden naar een gespecialiseerde dierenarts gebracht, die de dieren steriliseert of castreert en nakijkt op ziektes. Na een succesvolle behandeling worden de zwerfkatten teruggebracht naar de vanglocatie.
Let op: Zieke dieren worden niet teruggebracht. Je moet dus heel zeker zijn dat het een zwerfkat betreft en niet de kat van één van jouw buren.

Overlast van duiven?
RATO vzw komt geen duiven afvangen bij jou thuis. Wij komen wel langs om jou te adviseren hoe je de duiven kan verjagen.
Wist je dat je zelf al veel kan ondernemen om de schade en overlast te beperken? Agentschap natuur en Bos stelde voor jou een interessante folder met tips samen.
Indien de overlast van de duiven zich ook op openbaar domein manifesteert, dan kunnen we in samenspraak met jouw gemeente- of stadsbestuur een vanglocatie zoeken.

Bestrijding van nesten Aziatische hoornaar
Een nest gespot? Wat kan jij doen?
1. Meld de nest via Vespa-Watch
Tip: Voeg een foto toe waarop de wesp goed zichtbaar is. Verschillende soorten wespen bouwen op dit moment van het jaar hetzelfde type nest. Een duidelijke foto helpt om de soort te bepalen.
2. Een vrijwilliger controleert je melding: Een vrijwilliger van Vespa-Watch bekijkt of het om een Aziatische hoornaar gaat.
3. Jij ontvang een bericht van Vespa-Watch: Je krijgt een bericht over je melding.
4. Was het een Aziatische hoornaar? Kijk snel of jouw gemeentebestuur deelneemt aan de samenwerking met RATO vzw
Ja: We maken een afspraak voor de bestrijding. De bestrijding is volledig gratis voor jou.
Nee: Je krijgt informatie over wat je kunt doen of een contactpunt binnen je gemeente voor verdere hulp.
5. Bestrijding van het nest via RATO in de deelnemende gemeenten: We komen langs om het nest te bestrijden. In sommige gevallen is bestrijding niet mogelijk, bijvoorbeeld als het nest te hoog hangt.
Let op: enkel bestrijding door medewerkers van RATO vzw is gratis voor de burgers van de deelnemende gemeenten. Neem je zelf contact met een andere bestrijder of bestrijdingsfimra? Dan kunnen zij de bestrijding factureren.
In gevaarlijke, levensbedreigende situaties neem je best contact op met de brandweer via 1722.
Meer info op onze webpagina Aziatische hoornaar