Zwerfkatten
Snel naar Welke overlast kunnen ze bezorgen en waarom is een zwerfkattenbeleid noodzakelijk? / Wetgevend kader / Zwerfkattenbeheer door RATO vzw
Elke gemeente dient een zwerfkattenbeleid te voorzien. RATO vzw kan met gemeenten en samenwerking aangaan via een zwerfkattenovereenkomst. Op maat van de gemeente wordt een werkwijze uitgewerkt die volledig overeenkomt met de richtlijnen van Dierenwelzijn. De meest gekozen methode is de TNR-methode of Trap-Neuter-Release method. In het Nederlands wordt de methode ook wel aangeduid als de VST of Vangen-Steriel maken-Terugzetten methode.
Met de hulp van RATO vzw kan een actieplan worden opgesteld om kattenoverlast door niet-handtamme huiskatten en zwerfkatten aan te pakken. RATO vzw gebruikt daartoe steeds werkmethoden die het welzijn van mens en dier vooropstelt en werkt conform de richtlijnen van de Vlaamse dienst Dierenwelzijn.
Opgelet: Zwerfkattenacties worden niet opgenomen in de overeenkomst extra dienstverlening. Het betreft een aparte overeenkomst, die bovendien enkel mogelijk is voor een gemeente die ook een beroep doet op RATO vzw voor rattenbestrijding.

Welke overlast kunnen ze bezorgen en waarom is een zwerfkattenbeleid noodzakelijk?
- Wettelijke verplichting (elke gemeente dient een zwerfkattenplan te hebben)
- Onder controle houden van de kattenpopulatie, die bestaat uit niet-handtamme huiskatten en zwerfkatten (geen uitroeiing)
- Voorkomen van verspreiding van kattenziektes onder soortgenoten
- Bescherming van de inheemse dieren (katten zijn predatoren)
- Het inperken van geuroverlast en vernieling van privaat bezit door niet-handtamme katten.
Wetgevend kader
Meer weten over het wetgevend kader van de Vlaamse dienst dierenwelzijn?
- Besluit van de Vlaamse regering van 3 augustus 2012
- Besluit van de Vlaamse regering van 23 februari 2018
Zwerfkattenbeheer door RATO vzw
Zwerfkattenacties worden in samenspraak met het gemeentebestuur georganiseerd. De gemeente bepaalt hoeveel afvangsten ze jaarlijks wensen te organiseren en hun timing wordt aan de start van elk kalenderjaar vastgelegd, in samenspraak met RATO vzw. Zodoende heeft het gemeentepersoneel voldoende tijd om inwoners te informeren wanneer de vangacties zullen plaatsvinden en kunnen ze de meldingen verzamelen.
Burgers dienen melding te maken van zwerfkatten bij hun gemeentebestuur. De gemeentelijke diensten bewaren op die manier een goed overzicht van de omvang van de actie en blijven het aanspreekpunt voor hun burgers. Tijdens de actie worden burgers geadviseerd om hun huiskatten binnen te houden. De zwerfkatten mogen gedurende het weekend voor aanvang van de actie en tijdens de loop van de actie niet gevoederd worden door buurtbewoners. Dit om het welslagen van de actie te bevorderen.
RATO vzw past steeds een TNR-beleid toe (tenzij de gemeente zwerfkolonies voorziet). Dat betekent dat de zwerfkatten worden afgevangen door medewerkers van RATO vzw. De gevangen zwerfkatten worden naar een gespecialiseerde dierenarts gebracht, die de dieren steriliseert of castreert en nakijkt op ziektes. De dierenarts wordt door de gemeente aangesteld. Na een succesvolle behandeling worden de zwerfkatten teruggebracht naar de vanglocatie.