Snel naar Onze missie / Beheer en bestrijding: op privaat en publiek domein / Hoe gaan wij te werk? / Onze sterktes / Wat vindt je terug op onze website?/ RATO vzw als partnerorganisatie / Contact
Onze missie
Rattenbestrijding Oost-Vlaanderen (RATO) is een vzw die zich inzet voor het beheer van ratten, (invasieve) uitheemse dieren en planten en overlastsoorten in de provincie Oost-Vlaanderen.
RATO vzw werkt in opdracht van provincies en gemeenten. Dat gebeurt via veldwerk, maar ook via adviesverlening en de uitwisseling van expertise. Het doel is de uitwerking van een gestructureerde, gebiedsdekkende en gecoördineerde aanpak in de provincie Oost-Vlaanderen.

Beheer en bestrijding: op privaat en publiek domein
RATO vzw doet aan rattenbestrijding langs waterlopen en op openbare terreinen in Oost-Vlaanderen. Bij melding gaan we ook langs op privaat terrein bij de burgers. Op vraag van de gemeenten staan we ook in voor het beheer van andere dierlijke en plantaardige overlastsoorten. Extra diensten, zoals het afvangen van zwerfkatten of duivenbeheer kunnen aan een samenwerkingsakkoord worden toegevoegd.
Hoe gaan wij te werk?
Burgers kunnen melding maken via het gemeentelijk loket. De gemeentelijke diensten geven de melding door via de RATO app, waar ze onmiddellijk beschikbaar zijn voor de diensten van RATO vzw. Ingegeven meldingen worden vervolgens door de administratie van RATO vzw gedispatched naar de veldwerker. De gemeentelijke administratie kan in real time de staat van het dossier verder opvolgen. Maandelijks worden de rapporten met een toelichting per dossier aan de gemeentelijke verantwoordelijken doorgemaild.
Lees meer over onze dienstverlening voor gemeenten.
Onze sterktes
- Professioneel team van 28 bestrijders voor uitvoering van veldwerk.
- Regelmatige en gedetailleerde rapportering.
- Dynamisch, met effectieve werkmethoden voor alle soorten binnen ons werkgebied
- Sterk netwerk, goede samenwerking met betrokken diensten zoals het Agentschap voor Natuur en Bos en het Instituut voor Natuur en Bosonderzoek
- Betrouwbaar, meer dan 25 jaar ervaring waarbij onze dienstverlening uitbreidde en verbeterde
- RATO vzw kan een financieel interessante oplossing voor openbare besturen bieden. Neem vrijblijvend contact op met ons om de voorwaarden de bespreken.
- RATO vzw is lid van verschillende werkgroepen en stakeholdersverenigingen. Hierdoor vormen we een brug tussen beleid en praktijk. Lees hieronder meer.

Wat vindt je terug op onze website?
Op deze website maken we een oplijsting van onze dienstverlening. We bieden een overzicht van de belangrijkste klachtensoorten en exoten, waar een openbaar bestuur mee te kampen krijgt en de diensten die we hen aanbieden.
We gaan in op een beschrijving van de soort en redenen van beheer. Daarnaast bespreken we haar oorsprong (zie toelichting ), de wettelijke omkadering en status van de soort. We bieden een antwoord op wie de verantwoordelijke is voor het beheer en wie de kosten draagt in geval van beheer. Ook vind je hier nuttige tips en links voor elke soort.
Met deze info kan je als openbaar bestuur gemakkelijk aan de slag wanneer je een klacht van een burger ontvangt.
RATO vzw als partnerorganisatie en kennisplatform
RATO vzw zet in op samenwerking met partners en actoren. Dit, omdat wij kennisdeling heel belangrijk vinden en mee onze stempel willen drukken op de uitvoering van het beleid vanuit onze eigen terreinervaring- en kennis. Daarom zijn wij lid van verschillende samenwerkingen en organiseren wij met tal van partners praktijkdagen en opleidingsmomenten. Een greep uit onze partner samenwerkingen:
- ExotenNet: een netwerk van diverse Vlaamse actoren uit het exotenbeheer
- Nieuwsflash ExotenNet en Ecopedia
- Werkgroep Invasieve, Uitheemse soorten: Interprovinciale werkgroep rond exotenbeheer
- Werkgroep Bruine ratbestrijding: verantwoordelijk voor evaluatie en verbetering rattenbestrijding (technieken, rodenticidenreductie, communicatie, registratie van bestrijding etc.) en onderzoek naar resistentie tegen rodenticiden.
- Werkgroep Muskusratbestrijding: verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de code goede praktijk
- Regionale Comités ratten- en exotenbeheer Oost-Vlaanderen
- Stuurgroep Invasieve, uitheemse soorten Provincie Oost-Vlaanderen: Samen met het provinciebestuur, trachten wij en gecoördineerde en gebiedsdekkende werking te garanderen. Lees ons globaal plan van aanpak
Contact
rato@oost-vlaanderen.be
Tel. 09 267 87 43
Charles de Kerkchovelaan 189, 9000 Gent
