RATO vzw en jouw gemeente
Snel naar Waarom kiezen voor RATO vzw? / Basisovereenkomst / Extra diensten / Zwerfkatten / Rapportage van onze werking opvolgen/Extra info en voorbeeldteksten communicatie
RATO vzw sluit samenwerkingsovereenkomsten af met gemeenten in Oost-Vlaanderen. Aan het basiscontract rond rattenbestrijding kunnen addenda toegevoegd worden voor extra diensten en zwerfkattenacties.
Waarom kiezen voor RATO vzw?
RATO vzw is een betrouwbare partner in rattenbestrijding en beheer van uitheemse dieren en planten in Oost-Vlaanderen.
- Professioneel team van 28 bestrijders voor uitvoering van veldwerk.
- Regelmatige en gedetailleerde rapportering.
- Dynamisch, met effectieve werkmethoden voor alle soorten binnen ons werkgebied
- Sterk netwerk, goede samenwerking met betrokken diensten zoals het Agentschap voor Natuur en Bos en het Instituut voor Natuur en Bosonderzoek
- Betrouwbaar, meer dan 25 jaar ervaring waarbij onze dienstverlening uitbreidde en verbeterde
- RATO vzw kan een financieel interessante oplossing voor openbare besturen bieden. Neem vrijblijvend contact op met ons om de voorwaarden de bespreken.
- RATO vzw is lid van verschillende werkgroepen en stakeholdersverenigingen. Hierdoor vormen we een brug tussen beleid en praktijk. Lees hierover meer.
Lees meer over onze missie en manier van werken.
Basisovereenkomst: rattenbestrijding
Bij haar oprichting in 1997 kreeg RATO vzw de opdracht zich te richten op ratten- en muskusrattenbestrijding binnen de provincie Oost-Vlaanderen. Ratten zijn dus onze core business en vormen de basis van onze samenwerkingsovereenkomst met lokale besturen. Gemeenten die een samenwerking met RATO vzw aangaan voor de rattenbestrijding, kiezen daarbij voor een kostendelend model. Daarbij wordt een deel van de kosten gedragen door de provincie Oost-Vlaanderen en een deel door de gemeente zelf. Deze acties zijn een service van de gemeente en zijn kosteloos voor de burger.
Elk voorstel dat wordt uitgewerkt, is een voorstel op maat dat gebaseerd is op verschillende parameters zoals aantal km waterloop, aantal bewoners, oppervlakte van de gemeente, aantal rondgangen, etc.
De bestrijding van bruine en zwarte rat en muizen op openbaar en privaat domein wordt overgenomen van de gemeentelijke diensten, als ook adviesverlening rond steenmarter (op melding). Ook de muskusratbestrijding maakt standaard deel van dit contract.
Extra diensten
RATO vzw houdt zich ook bezig met het beheer, de bestrijding en adviesverlening bij aanwezigheid van diverse overlastbezorgers en exoten.
Overlastbezorgers en invasieve, uitheemse soorten (kortweg exoten) vallen onder een contract extra dienstverlening dat kan opgenomen worden als addendum aan de basisovereenkomst.
Op vraag van de gemeente werken we een voorstel op maat uit. De prijs die voorgesteld wordt, is niet-kostendelend met de provincie of andere instanties, behalve in specifieke gevallen, zoals plantaardige exoten.
Per soort voorzien we vervolgens een specifieke dienstverlening, conform het wetgevend kader en met oog op de meest diervriendelijke methoden. Hieronder stellen we enkele soorten voor, maar dit is een niet-limitatieve lijst. Als een gemeente een overeenkomst extra dienstverlening met RATO vzw aangaat, bekijken we per aanvraag de mogelijkheden voor onze tussenkomst.
Soorten die vallen onder extra dienstverlening zijn:
- Verwilderde konijnen (openbaar domein)
- Mol (Openbaar domein)
- Stadsduiven (op melding en openbaar domein)
- Kippen (op openbaar domein)
- Neerhofdieren, zoals pauwen etc.
- Dierlijke exoten, zoals lettersierschildpadden etc.
- Plantaardige exoten, zoals reuzenberenklauw etc.
Krijg je als gemeente melding van een soort die niet op deze lijst staat? Mail gerust naar rato@oost-vlaanderen.be
Zwerfkatten
Elke gemeente dient een zwerfkattenbeleid te voorzien. RATO vzw kan met gemeenten en samenwerking aangaan via een zwerfkattenovereenkomst. Op maat van de gemeente wordt een werkwijze uitgewerkt die volledig overeenkomt met de richtlijnen van Dierenwelzijn. De meest gekozen methode is de TNR-methode of Trap-Neuter-Release method. In het Nederlands wordt de methode ook wel aangeduid als de VST of Vangen-Steriel maken-Terugzetten methode.
Met de hulp van RATO vzw kan een actieplan worden opgesteld om kattenoverlast door niet-handtamme huiskatten[1] en zwerfkatten aan te pakken. RATO vzw gebruikt daartoe steeds werkmethoden die het welzijn van mens en dier vooropstelt en werkt conform de richtlijnen van de Vlaamse dienst Dierenwelzijn.
Opgelet: Zwerfkattenacties worden niet opgenomen in de overeenkomst extra dienstverlening. Het betreft een aparte overeenkomst, die bovendien enkel mogelijk is voor een gemeente die ook een beroep doet op RATO vzw voor rattenbestrijding.
Lees meer over onze werking rond zwerfkatten.
[1]Met niet handtamme huiskatten worden huiskatten bedoeld die niet verwilderd zijn, geen zwerfkatten zijn en ook geen handtamme huiskatten zijn die zich gemakkelijk tot menselijk contact laten verleiden. Zwerfkatten zijn vaak achtergelaten door hun eigenaar of van huis weggelopen. Hoe langer ze op zichzelf aangewezen zijn, hoe meer mensenschuw ze worden. Als een zwerfkat niet langer handtam is, spreken we van een verwilderde kat.

Rapportages van onze werking opvolgen
Elke gemeente krijgt een eigen toegang tot ons gemeentelijk webloket. Hierin kan ze zelf opvolgen wat RATO vzw in haar opdracht of in opdracht van andere opdrachtgevers op het gemeentelijk grondgebied uitvoert.
We stellen hieronder graag ons digitaal registratiesysteem voor:
Wij plaatsen voor de gebruikers binnen de gemeente ook enkel tutorials online. Je kan ze terugvinden in de app onder de infobutton.
Maandelijks bezorgt RATO vzw ook zelf een verslag via mail. Heb je tussendoor nog vragen? Contacteer ons via rato@oost-vlaanderen.be
Extra info en voorbeeldteksten communicatie
Voorbeeldteksten voor de communicatiediensten kan je terugvinden op onze website. Toch nog nood aan een tekst die meer op maat is van jouw gemeentebestuur? Laat het ons weten via rato@oost-vlaanderen.be