RATO vzw streeft naar een duurzaam en integraal ganzenbeheer, ten voordele van het milieu en de landbouw. De aanwezigheid van deze dieren wordt doorgaans ervaren als een overlast, omdat ze op verschillende niveaus schade veroorzaken:

  • Economisch: vraat- en oogstschade, overbemesting van landbouwgebied, overdreven begrazing van waterplanten in beken en waterlopen, ziekteoverdracht op gewassen;
  • Ecologisch: verdringing van inheemse soorten, bedreiging van de biodiversiteit door bastaardvorming, ziekteoverdracht en habitatvernieling;
  • Sociaal: verjaging van inheemse watervogels, overbemesting van waterlopen en recreatiegebieden of ligweides, vertoning van agressief gedrag.

Sinds 2010 zet RATO vzw zich dan ook samen met haar partners in om te komen tot een diervriendelijk maar ook consequent beheer dat bovenstaande schade kan intomen.

Beeld: Yves Adams (VILDA)

Beeld: Yves Adams (VILDA)

Beeld: Yves Adams (VILDA)

Ondervindt u last van een gans die niet in bovenstaande lijst staat?

In Oost-Vlaanderen zijn er een heleboel soorten ganzen terug te vinden. Vaak gaat het over varianten die in kleinere populaties leven.

Als u niet zeker bent over de soort waarmee u te maken heeft, neem dan contact op via via rato@oost-vlaanderen.be Of lees er meer over op Ecopedia

Ondervindt u overlast van een gans?
Als u niet zeker bent over de soort, neem dan contact met ons op. Of lees er meer over op Ecopedia

Wilt u een schadevergoeding aanvragen?

Contacteer het ANB rechtstreeks of bezoek hun website voor meer info.

Beeld: Yves Adams (VILDA)

Een goed en doeltreffend beheer van zomerganzen kan alleen dankzij een combinatie van methoden: enerzijds door de voortplanting in te perken en anderzijds door de aanwezigheid van de volwassen dieren te gaan beheren.

  • Eieren schudden: zorgt voor een stabilisatie van de ganzenpopulatie;
  • Ruivangsten: focust zich op groetere groepen ganzen (Bekijk onze video);
  • Afschot door de jachtrechthouder: focust zich op kleinere groepen volwassen ganzen;

RATO vzw is betrokken bij de eerste twee vormen van beheer.

Een visuele samenvatting van bovenstaande info en de beheermethoden?

Sommige soorten, zoals de Canadese en grauwe gans, zijn bejaagbaar wild. De Nijlgans kan worden bestreden volgens de richtlijnen van het Soortenbesluit.

Er kan ook overgegaan worden tot jacht of vangst. RATO vzw is bevoegd om zomerganzen te beheren en te vangen. Het prikken van eieren kan via RATO vzw georganiseerd worden.

Bij schade aan professionele teelt kan men een schadeclaim indienen bij het Agentschap Natuur en Bos. De kosten van de vangst zijn gedeeld. Het ANB plant in samenwerking met RATO vzw de vangst van de ganzen in hun ruiperiode(tussen 1 juni en 15 juli). De kosten hiervan worden gedeeltelijk gedragen door het ANB en gedeeltelijk door de eigenaar van de betrokken terreinen of de gemeente.