Plantaardige exoten
Snel naar: Rond welke soorten kan RATO vzw actie ondernemen? / Hoe kan ik deze planten herkennen? / Bestrijding en beheer / Wie is verantwoordelijk? / Wie draagt de kosten? / Invasieve, uitheemse planten aangetroffen op jouw terrein?
Waterloopbeheerders zijn verantwoordelijk voor het beheer en de bestrijding van plantaardige exoten in en rond de waterlopen. Dat is niet altijd en gemakkelijke klus. De dienst integraal waterbeleid van de provincie Oost-Vlaanderen is als waterloopbeheerder verantwoordelijk voor het beheer en de bestrijding van plantaardige exoten op haar waterlopen. Maar biedt ook ondersteuning aan andere waterloopbeheerder zoals de gemeenten. In opdracht van en in samenspraak met de dienst Integraal Waterbeleid van de provincie Oost-Vlaanderen kan RATO vzw ook ingeschakeld worden bij het natraject.
Rond welke soorten kan RATO vzw actie ondernemen?
- Reuzenberenklauw (Heracleum mantegazzianum)
- Reuzenbalsemien (Impatiens glandulifera)
- Grote waternavel (Hydrocotyle ranunculoides)
- Parelvederkruid (Myriophyllum aquaticum)
- Waterteunisbloem(en) (Ludwigia- grandiflora en peploides)
- Waterwaaier (Cabomba caroliniana)
- Moerasaronskelk (Lysichiton americanus)
- Waterhyacint (Eichhornia crassipes)
- Watersla ( Pistia stratiotes)
- Kaapse waterlelie (Aponogeton distachyos)
- Mantsjoerese wilde rijst (Zizania latifolia)
- Leidse plant ( Saururus cernuus)
Hoe kan ik deze planten herkennen?
Binnen het project LIFE RIPARIAS werd een handboek voor veldwerkers samengesteld. Hierin kan je identificatiefiches terugvinden van alle bovengenoemde soorten.
Identificatiegids RIPARIASDownload
Bestrijding en beheer
Kleine hoeveelheden exotische planten kunnen handmatig verwijderd worden. Als de besmette zone groter is, komen er machines aan te pas. Nadien is er een jarenlange handmatige nazorg vereist.
Voor de uitvoering van deze nazorg werkt de provincie samen met RATO vzw. In principe is een plant pas uitgeroeid als er een volledig groeiseizoen lang geen hergroei meer wordt waargenomen.

Wie is verantwoordelijk?
Alle planten die in dit hoofdstuk voorkomen, zijn opgenomen in de Europese lijst, die hun beheer en bestrijding verplicht.
De terreinbeheerder is verantwoordelijk voor de bestrijding, maar kan online een melding doen. Aan de hand van deze melding gaat het provinciaal bestuur na wie er verantwoordelijk is voor de bestrijding.
Betreft het een terrein van het Vlaams Gewest, dan wordt de melding voor verdere opvolging aan hen doorgegeven. Betreft het een lokale overheid of een waterloopbeheerder zelf, dan neemt de provincie Oost-Vlaanderen het initiatief om in samenwerking met RATO vzw een gepast bestrijdingsplan uit te werken.
Wie draagt de kosten?
Voor iedere melding op waterlopen van een lokale overheid of waterloopbeheerder wordt er door de provincie Oost-Vlaanderen een voorstel op maat uitgewerkt. De kosten worden gedeeld door de verantwoordelijke voor de bestrijding en de provincie.
Invasieve, uitheemse plant aangetroffen op jouw terrein?
Er zijn twee manieren om dit te melden: