Snel naar: Beschrijving / Waarom is beheer noodzakelijk? / Oorsprong / Status Wie is verantwoordelijk? Wie draagt de kosten? Tips en links

De halsbandparkiet (Psittacula krameri) is een opvallende en kleurrijke vogelsoort, afkomstig uit tropisch Afrika en Zuid-Azië. Hoewel deze exotische vogel oorspronkelijk niet inheems is in Europa, heeft hij zich in de afgelopen decennia succesvol gevestigd in verschillende landen, waaronder België. Ze duikt steeds vaker in Vlaamse steden en dorpen op. Deze vogels worden zowel bewonderd om hun schoonheid als bekritiseerd vanwege de overlast die ze kunnen veroorzaken.

RATO vzw kan op vraag van een lokaal bestuur een actieplan opstarten in geval van overlast op openbaar domein. Afvangsten vinden niet plaats op privaat terrein.

  • Felgroen verenkleed
  • Rode snavel en poten
  • Kleine formaat met een lange staart (Ongeveer 40 cm lang, inclusief staart)
  • Mannetjes hebben een kenmerkende zwarte en roze halsband
  • Vrouwtjes en jonge vogels missen deze opvallende halsband
  • Concurrentie met inheemse soorten: Ze kunnen concurreren met inheemse vogels om nestplaatsen en voedselbronnen.En kunnen ook in conflict komen met boombewonende vleermuizen.
  • Geluidsoverlast: De halsbandparkiet is een behoorlijk luidruchtige vogel, zeker in de buurt van de gezamenlijke slaapplaatsen waar tientallen tot duizenden vogels zich verzamelen.
  • Schade aan flora: De halsbandparkiet veroorzaakt vraatschade aan boomknoppen en landbouwgewassen.

Uitheems, invasief

Vogelrichtlijn (Artikel 11: https://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2010:020:0007:0025:nl:PDF)

Soortenbesluit (Afdeling 3 Aanpak van overige uitheemse soorten (ing. BVR 25 januari 2019, art. 17, I: 25 januari 2019)] (… – …) https://codex.vlaanderen.be/Portals/Codex/documenten/1018227.html#H1075873 )

Terreinbeheerder (openbaar terrein)/ bewoner (privaat terrein)/ Jachtrechthouder

Terreinbeheerder (openbaar terrein)/ bewoner (privaat terrein)

Actieplan halsbandparkiet Gent
Herkenningsfiche
Halsbandparkiet gespot?  
Geef uw melding door aan RATO vzw via rato@oost-vlaanderen.be. We verifiëren de melding en bekijken of afvangen mogelijk is.