Aziatische hoornaar
Snel naar Beschrijving / Waarom is beheer nuttig? / Oorsprong / Status / Hoe zit het met de verspreiding van Aziatische hoornaar in Vlaanderen? / Een Aziatische hoornaar gespot? / Wat gebeurt er dan? / Welke vormen van beheer zijn mogelijk? / Extra info voor gemeenten binnen de provincie Oost-Vlaanderen / Lees je graag nog meer?
De Aziatische hoornaar is een invasieve wespensoort die in 2016 voor het eerst gezien werd in België. De hoornaar is afkomstig uit zuidoost-China en werd rond 2004 via een scheepsvracht in Bordeaux ingevoerd. Ze verspreiden zich in razend tempo naar de buurlanden, dankzij bevruchte koninginnen die lange afstanden wisten af te leggen. In 2018 kwam de invasie van de Aziatische hoornaar bij ons in een stroomversnelling terecht. Sindsdien breidt de soort snel uit. In België wordt ze gemonitord. De populatie wordt beheerd door nesten te verdelgen.

Beschrijving
- Koningin meet 3,5 cm / darren en weksters meten 2,5- 3 cm
- Zwarte kop met een geel-oranje gezicht
- Het borststuk is volledig donkerbruin of zwart, fluwelig, afgeboord met een smalle gele band.
- Alleen het vierde achterlijfsegment is geel-oranje gekleurd.
- Uiteinde van de poten is geel
De website Vespa-Watch of de app ObsIdentify helpen je om individuele Aziatische hoornaars te herkennen en onderscheiden van andere wespen.
Waarnemingen van individuele Aziatische hoornaars kan je doorgeven via de website waarnemingen.be of via de app Obsidentify. Zo help je mee om de populatie in kaart te brengen en nesten op te sporen.
Latijnse naam: Vespa velutina
Waarom is beheer nuttig?
De Aziatische hoornaar jaagt op kleine insecten zoals vliegen, wespen en bijen, waaronder honingbijen. Ze vormt daarmee een bedreiging voor de biodiversiteit.
De Aziatische hoornaar helemaal wegkrijgen in Oost-Vlaanderen, zal niet meer lukken. Door beheer wordt geprobeerd om lokaal de negatieve gevolgen te verminderen en beperken.
Lees meer in de nieuwsflash van ExotenNet
Oorsprong :
Exoot
Status:
Europese verordening
Soortenbesluit
Hoe zit het met de verspreiding van Aziatische hoornaar in Vlaanderen?
Vespa-watch bracht de aanwezigheid van Aziatische hoornaar nesten in Vlaanderen, sinds 2016, in beeld via onderstaande interactieve kaart:
Een Aziatische hoornaar gespot?
Meld het nest steeds via Vespa-Watch.
In gevaarlijke, levensbedreigende situaties neem je best contact op met de brandweer.
Via het dasboard van vespawatch kan je zelf nagaan of jouw nest bestreden werd.
Wat gebeurt er dan?
Ook in 2024 zet de Provincie in op gecoördineerde bestrijding van de nesten van Aziatische hoornaar in samenwerking met RATO vzw.
De bestrijding zal voor melders gratis zijn, als de gemeente (waar het nest zich bevindt) instapt in het gecoördineerd plan van aanpak.Hieronder vind je een overzicht van de aangesloten gemeenten.

Momenteel is er geen bestrijding meer van nesten van Aziatische hoornaar. Dat komt omdat de nesten ondertussen verlaten zijn. Enkel de koningin overwintert buiten het nest. De andere hoornaars (werkers en darren) sterven. De verlaten nesten blijven gewoon hangen. De Aziatische hoornaar hergebruikt de oude nesten niet. Dit voorjaar maken ze nieuwe nesten. Dat zijn kleine, embryonesten op een beschutte plaats. Ze zien eruit als een papieren balletje.
Welke vormen van beheer zijn mogelijk?
Nestverdelging is specialistenwerk. Ga dus nooit zelf aan de slag, maar neem contact op met Vespawatch. Meer informatie is te vinden op de bestrijdingspagina van Vespawatch.
Extra info voor gemeenten binnen de provincie Oost-Vlaanderen:
Presentatie -aanpak-AzH POV 2024Download
Opname Infosessie Aziatische hoornaar April 2024
FAQ Rond de aanpak Aziatische hoornaar binnen POV 2024Download
Voorstelling RATO app: verwerking meldingen Aziatische hoornaar
Beheerregeling-2024-VR-2024-2405-MED0183-2-Aziatische-hoornaar-bijl_240530_192027Download

Lees je graag nog meer?
Surf naar: